WAAGHALS

SPECIAALBIER MET EEN VERHAAL

Ons eigen bier

Waaghals! Bij een iconisch pand als de Stadswaag hoort een speciaal biertje. Niet  zomaar een biertje, het moet minstens zo speciaal zijn als het pand zelf, een verhaal vertellen. De oude eiken balken vertellen een verhaal, net als ons eigen bier. Daar zit ook een verhaal achter! Lees hieronder het verhaal achter ons bier! 

Hoe het begon

Na het testen van onze eerste thuis gebrouwde batch Waaghals zijn we in de zomer van 2022 en samenwerking met Tsjerkebier aangegaan! Hier huurbrouwen we onze Waaghalzen. Gelukkig mogen we altijd helpen in het proces!

De collectie

Waaghals! Een ietwat rokerige, Zware Blonde, een frisse, maar hoppige Weizen en een met zoethout verrijkte Bock. 

WAAGHALS HET VERHAAL

Je eigen speciaal bier brouwen. Waar mensen oprecht van kunnen genieten. Dat is het ultieme dat je als (Lunch) Café kan doen. Met een personeelslid als hobbybrouwer kwam dat opeens een stuk dichterbij. Bier brouwen hadden we al eens gedaan, op de meest simpele manier die er bestaat, maar toch. Begrijpen hoe bier gebrouwen wordt is wel een must als je het graag drinkt, en daarnaast ook nog eens verkoopt. Mislukt was het niet, maar om het te serveren op terras had ons geen 5 sterren reviews opgeleverd. Jorn (onze keukenhulp) had intussen al wat meer ervaring met het brouwen van speciaal bier. En zijn arsenaal aan apparatuur werd ook steeds beter. Een proefbatch was dan ook zo gemaakt. Daarmee kwam de droom om toch ons eigen speciaal bier te kunnen gaan verkopen ook steeds dichterbij.

Na proeven, en meer proeven, werd de Waaghals een feit. Een stevig blond bier, gebouwen met gerookt eikenhout. Waardoor die een vleugje rokerig is.

Hoe zal dat lopen? Vinden onze gasten dit wel lekker? Hoeveel moeten we brouwen? Dat waren allerlei vragen die we onszelf afvroegen. Na contact met een aantal brouwerijen in de buurt, kregen we leuk contact met Tsjerkebier. Een brouwerij in Easterwierum, op 10 minuten rijden van Leeuwarden. Door de enthousiaste mail van Jorn, mochten we bij hoge uitzondering een ‘kleine’ batch brouwen. 200 liter bier, dat werden  600 flesjes en dus  25 dozen. Het werd een leerzame en leuke dag. We hebben de brouwdag van A tot Z meegemaakt. Daarna werd ons geduld behoorlijk op de proef gesteld. Na zo’n brouwdag ben je gauw 4 weken verder voordat je biertje eindelijk via een dienblad op het terras beland.

De Waaghals werd goed ontvangen. Ze vlogen de koelkast uit en na 4 weken waren we uitverkocht! Niet bij stil gestaan dat een nieuwe batch wederom een week of 4 zou gaan duren. Slechte planning! 200 liter was dus veel te weinig, arbeidsintensief en onhandig voor onze partner in het brouwen. Dus 1000 liter Waaghals was onderweg, inmiddels zijn we toe aan de derde batch. En hij is nog even lekker als de eerste bij Jorn uit de keuken.


Het label is ontworpen door een oud werknemer, een echte creatieveling. Bij het woord Waaghals moest ik vanaf het begin denken aan de tekenfilms van vroeger, waarbij een meestal net iets te dikke waaghals van een gigantische hoogte in een pierenbadje dook. Om vervolgens ongedeerd op te staan. Op ons label duikt de waaghals vanaf onze Waag in een glas bier. Precies zoals we het voor ogen hadden. Leuk detail is, dat we bij het label van ons bockbier de waaghals hebben vervangen voor een bock.

Inmiddels zijn er 3 varianten, broeden we wekelijks op ideeën, maar houden we het even bij onze 3 Waaghalzen. Trots op wat we met elkaar hebben neergezet. De slijterij in Gytsjerk, het dorp waar Jorn vandaan komt heeft de Waaghalzen inmiddels ook opgenomen in het assortiment. Er zit tenslotte een mooi verhaal aan vast.

INFORMATIE

ENTHOUSIAST GEWORDEN OVER ONS BIER? AARZEL NIET EN KOM IN CONTACT. WE HEBBEN BIERPAKKETTEN,  KUNNEN BIERPROEVERIJEN ORGANISEREN OF MISSCHIEN WIL JE DE WAAGHALS OP NEMEN IN JE ASSORTIMENT! HET KAN ALLEMAAL!


WIE NIET WAAGT, DIE NIET WINT

Winkelwagen